Pochodzenie:
Ameryka Południowa – region Altiplano w Andach Środkowych, Peru, Chile, Boliwii
Charakterystyka:
Gatunek trawożernego ssaka parzystokopytnego z rodziny wielbłądowatych. Wyodrębnia się 2 rasy: Huacaya i Suri, różniące się okrywą włosową. Alpaki żyją około 15-25 lat i są zwierzętami socjalnymi, żyjącymi w stadach. Dorosłe osobniki osiągają wzrost do 100 cm w kłębie i masę ciała 55-85 kg. Ciąża u tych zwierząt trwa około 340 dni i rodzi się zazwyczaj jedno młode. Alpaki występują w bardzo różnorodnych ubarwieniach: białych, szarych, brązowych, rudych, czarnych, łaciatych.
Hodowla:
Alpaki są hodowane w dużych stadach i pozyskuje się od nich wełnę oraz mięso. Z ich futra wytwarza się hipoalergiczne tkaniny i dzianiny. Alpaki bardzo łatwo aklimatyzują się w nowych warunkach, dlatego z powodzeniem są obecnie hodowane w wielu obszarach na świecie. Zwierzęta te dzięki swojej łagodności są wykorzystywane w zooterapii.